WODA spożywcza, oraz do uzytku domowego
Możemy się długo obyć bez jedzenia.
Bez wody nie!
Woda od zawsze towarzyszyła człowiekowi.
Każda woda jest inna.
Poza woda destylowana nie ma dwu o identycznym składzie. Jedne składniki wody ją uszlachetniają inne zanieczyszczają. To co w wodzie do zastosowań spożywczych jest zaletą, w wodzie o zastosowaniach technicznych , lub gospodarskich jest wadą
Wodę do zastosowań domowych dzielimy na wodę pitną
- spożywczą
-i wodę do użytku gospodarczego.
Woda spożywcza dzielimy się na wodę stołową, mineralna i leczniczą.
Zalety wody spożywczej najlepiej uwydatniają się, gdy spożywamy ją w stanie czystym, lub np używamy do sporządzania herbaty.
Jaka powinna być woda spożywcza?
Powinna być taka jaka nam smakuje. Jeśli mamy możliwość porównania wody z górskiej studni i miejskiej kranówy, to dopiero wtedy widzimy, jak ważna jest jakość wody! Dlatego też jakość wody pitnej określamy badając ją nie tylko pod względem fizykochemicznym, lecz również pod względem organoleptycznym.
To pierwsze łatwo zrobić.
To drugie jest często obecnie znanymi metodami niemierzalne.
JAKĄ WODĘ PIJEMY?
WODĘ OCZYSZCZONĄ MECHANICZNIE?
WODĘ OCZYSZCZONĄ BIOLOGICZNIE?
WODĘ OCZYSZCZONĄ CHEMICZNIE?
Żaden z tych sposobów oczyszczania wody, nie zmienia jej struktury magnetycznej!
Woda tak oczyszczona nadal posiada informacje (pamięć). To właśnie ta "pamięć" wywiera na nas dobroczynny, lub szkodliwy wpływ.
Każdy z nas słyszał o cudownych źródełkach.
Coś w tym musieli ludzie od dawna zaobserwować, skoro we wszystkich kulturach uważali wodę jako nośnik zdrowia i energii.
Ciekawostki:
Woda Żywiec Zdrój
Żywiec zdrojem wcale nie jest. Woda Żywiec Zdrój pochodzi z różnych rejonów Polski. Nazwa to tylko chwyt marketingowy i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
znalezione w sieci
"Wyniki testu mineralnych wód gazowanych
Ranking
Ranking miejsce | Nazwa wody | Jakość | Ocena punktowa |
1 | Staropolanka 2000 | bardzo dobra | 4,74 |
2 | Cisowianka | bardzo dobra | 4,73 |
3 | Nałęczowianka | dobra | 4,49 |
4 | Muszynianka | dobra | 4,41 |
5 | Ustronianka | dobra | 4,39, |
6 | MultiVita | dobra | 3,76 |
7 | Piwniczanka | Zdyskwalifikowana | 2,38 |
8 | Kryniczanka | Zdyskwalifikowana | 2,25 |
Oceniano między innymi:
1. Zawartość i zgodność składników z deklarowanymi na etykiecie.
2. Poziom zawartości toksycznych i niepożądanych -azotanów, azotynów, amon, bar, żelazo, mangan.
3. Utlenialność.
4 Zawartość ozonu (ozon świadczy o procesach uzdatniania wody - napowietrzaniu).
5. Zawartość bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, oraz ogólna liczbę bakterii.
6. Wygląd, zapach, wrażenia smakowe, czyli cechy sensoryczne,
Cały artykuł dotyczący tego testu szukaj w "Świat konsumenta" Nr.6(56) czerwiec 2006r."
Jak uniknąć legionelli?
Legionella zwana również chorobą legionistów?
Co to takiego?
Do roku 1976 o legionelli nikt nie słyszał. Dopiero 34 ofiary śmiertelne podczas zjazdu kombatantów organizacji Legion Amerykański dało światu o sobie znać, oraz nazwę Legionella. Stało się to w Filadelfii w Hotelu "Bellevue - Stratford". Obecnie znamy juz kilkadziesiąt gatunków Legionelli. Do roku 2007 myślano że to Polski nie dotyczy. Dopiero trzy ofiary śmiertelne które zmarły w Szpitalu Specjalistycznym w Jastrzębiu Zdroju zmienia nasz sposób podejścia do tego zagrożenia.
Co to jest legionella?
Legionella -choroba Legionelloza:
ciężka choroba górnych dróg oddechowych.
Objawy:
-choroby to gorączka, dreszcze, jadłowstręt, biegunka, nudności, wymioty, kaszel i krwioplucie.
Rokowania:
Przy prawidłowo leczonej chorobie śmiertelność wynosi 10 procent,
Bez właściwej terapii , śmiertelność sięga do 80 procent.
Legionella to bakteria która rozwija się w temperaturze powyżej 20st .C
Ginie w temperaturze ok. 55 st. C
Nie boi się chlorowania wody!
Co lubi?
Lubi temperaturę od 38 do 42 st. C ,
mokre , ciemne i brudne miejsca.
Lubi tez związki żelaza.
Gdzie mieszka?
Mieszka w urządzeniach wodnych, klimatyzacyjnych, wieżach chłodniczych, prysznicach, turbinach dentystycznych, kranach jacuzzi, nawilżaczach powietrza , fontannach.
Jak uniknąć legionelli?
Po prostu unikać zapewnienia jej komfortu w którym się rozmnaża!
Jak to zrobić?
Prawidłowo i zgodnie z przepisami projektować i wykonywać instalacje.
Gdzie ostatnio zatakowała?
Wpływ jakości wody na stan zdrowia
L.p |
Związki
i pierwiastki
|
Wpływ na stan naszego zdrowia
|
1. | Żelazo Fe |
Uszkadzają trzustke, powodują przebarwienie skóry
|
2. | Mangan Mg |
Sprzyja chorobom Parkinsona i Basedowa,
kumuluje się w wątrobie, nerkach, jelitach, trzustce
|
3. | Chlor Cl |
Przyczynia się do powstawania rakotwórczych halometanów, oraz pogarsza smak wody
|
4. | Związki ołowiu, miedzi, i rtęci | Uszkadzają nerki |
5. | Cynk, Kobalt, Nikiel |
Uszkodzenia wątroby
|
6. | Bizmut , antymon |
Uszkodza naczynia włosowate układu krwionośnego
|
7. | Azotany |
Przyczyniają się do powstawania nowotworów żołądka
|
Podobnie jak Wpływ jakości wody na stan zdrowia ,
tak samo możemy przeanalizować
-wpływ jakości wody na stan, pracę i żywotność urządzeń energetyczych i produkcyjnych